Close

Nejlepší kambodžské recepty

Našim „Farmářským“ a „Bio“ trhům, by se kambodžané slušně vysmáli. Tak čerstvou zeleninu, ovoce, maso nebo luštěniny, neviděly české supermarkety ani z rychlíku … A to, co se u nás prezentuje na zmiňovaných trzích za výjimečné s výjimečnou cenou, je tady standard.

trh-2

Na kambodžském trhu najdete úplně všechno, často se tu můžete nechat i ostříhat nebo spravit boty.

Prodavači tu nabízejí své produkty každý den, začínají po čtvrté hodině ráno a odcházejí až když všechno prodají. Na trhu se také velmi dobře najíte. Není to zrovna v podmínkách na které jsme v Evropě zvyklí, ale já s tím nikdy neměla problém. Většina jídla je už hotová, stačí ukázat, na co zrovna máte chuť. A nebo se to naučit uvařit sami!:) Pokud byste nevěděli jak, můžete navštívit jeden z kuchařských kurzů. Já jsem zažila skvělý den se šéfkuchařem Markem z Cambodia Cooking Class v Phnom Penhu!

dsc_6356-2

Marek je také tuc tuc/taxikář a je vážně moc fajn, můžu dát kontakt:)

Na terase restaurace jsme se učili čtyři naprosto chuťově luxusní kambodžská jídla a pak přemýšleli čím nahradíme banánové listy a kokosové mléko, abychom to mohli udělat i doma. Kambodžské vaření je poměrně náročné. Základem je limetka, cukr a pak různé kambodžské sósy. Všechno, co jsme si navařili, jsme si také snědli, blaho!!!

menu-2

Další kambodžské dobroty ochutnejte v restauraci Frizz, která také vede kurz vaření

Naše menu se skládalo z JARNÍCH ZÁVITKŮ – super jednoduché, rychlé, křupavé, výborné. Až budu mít čas, udělám krátké video, jak si je můžete připravit sami doma:)

Salát z BANÁNOVÉHO KVĚTU (první zprava). Podávaný s hodně mladou cibulkou a kouskem červené papriky. Zalité odpočinutým dresinkem ze směsi chili a kambodžských sósů.

Uprostřed fotografie je AMOK – filety ryby se smíchají s omáčkou z kokosového mléka, poté se vše naleje do vaničky z palmových listů a na páře nechá tak 20minut. Podáváme s kambodžskou rýží. Hned při prvním soustu poznáte, proč se tomu říká amok:)

bananovy list-2

Do jakých listů bych to mohla dávat v Praze … ?

A třešinkou na dortu SLADKÁ RÝŽE s palmovým cukrem, špetkou sezamu, celé proložené supersladkým mangem a posypané sušeným kokosem. Doma by se to dalo udělat s medem a broskví … ach.

logo

Lucie Radova

Lucie Radova

Cestovatel & Novinář at Česká TV & Koktejl
Dělám jen co mě baví. Už od roku 1985. Momentálně to je cestování.
Lucie Radova

Latest posts by Lucie Radova (see all)