Close

Nevyléčitelní čajoví závisláci

Že nic na světě lidi nespojuje více jak dobré jídlo a pití věděli už i dávní předkové našich dávných předků. Ale jen v  Jižní Americe tato přátelská splynutí dotáhli k dokonalosti. Vydlabali dýni, vložili do ní zázračnou rostlinu, brčko, zalili horkou vodou a nechali nápoj kolovat mezi sebou. Rituál ocucávání jedné slámky mezi přáteli i naprosto neznámými lidmi se dochoval dodnes a je krásným symbolem pohostinnosti nejen v Latinské Americe.

Odpoledne v parku s Yerba Maté

Prý ocucávání!

Pila jsi už někdy mate?

„Dáš si?“, vytrhne mne ze čtení Julie, usměvavá majitelka hostelu ve kterém bydlím a podává mi zvláštní nádobku s kovovým brčkem. Asi jí musím připadat výjimečně sympatická, protože se vidíme teprve podruhé v životě a už mi přichystala čaj. Zvědavost mi samozřejmě nedá. Vezmu si hrníček do rukou, pořádně zamíchám jeho obsahem a natáhnu velký doušek do úst. V následující vteřině mne paralyzuje šok. Nic hnusnějšího jsem v životě nepila. Hořkostí mi trne jazyk. Asi tak nějak musí chutnat vývar z týdne nepraných ponožek. K tomu všemu jsem si naprosto spálila hrdlo. Nešťastně koukám na plný hrnek. Možná by tomu pomohl cukr, říkám si v duchu. Julie si rychle vysvětlí mou reakci: „Pila jsi už někdy mate … ?“, ptá se mě pobaveně. Až později zjišťuji, že mé první setkání s „čajem“ Yerba maté – oblíbeným nápojem Jihoameričanů, bylo z mé strany jedno velké faux pas.

To, co nás udržuje při životě

… nebo také zelené zlato indiánů, nápoj bohů, čaj jezuitů, paraguayský čaj, nápoj pohostinnosti a asi nejznámější Yerba maté. Všechny tyto názvy označují jediný nápoj – výluh připravený z usušených a nadrcených lístků Cesmíny paraguayské.

Mnohem dříve než Evropané nabyli dojmu, že jim patří Latinská Amerika, objevili magické i léčebné účinky Yerby maté indiáni kmene Guaraní. Potomci tohoto národa žijí dnes především v Paraguay a jsou na objev svých předků mimořádně pyšní. Jak se z obyčejného keře stal symbol pohostinnosti a zdroj mimořádné energie popisuje hned několik legend.

Ta nejznámější vypráví o krásné dívce Yarii, která se svým otcem a dalšími příslušníky kmene Guaraní putovala po deštných pralesích. Starý otec byl však náročnou cestou natolik unaven, že nemohl dál pokračovat. Yarii se rozhodla, že zůstane se svým na smrt vysíleným otcem v jednom příbytku a najde způsob jak mu vrátit ztracenou energii. Jednoho dne se před dveřmi jejich chatrče objevil pocestný. Laskavá dcera neváhala a podělila se s ním o jídlo a pití. Host však nebyl obyčejným tulákem. Navštívil je totiž samotný Tupa, nejvyšší bůh, stvořitel vesmíru a světla, jehož domovem je slunce. Tupa si byl vědom oběti a zároveň pohostinnosti obou indiánů a na oplátku je chtěl odměnit. A tak stvořil novou rostlinu, kterou pojmenoval Caa-Yari. Dívce pak vysvětlil, jak z rostliny udělá nápoj plný energie: „Až rostlina vyroste, otrhej její lístky, usuš je nad ohněm, namel je, vlož do vydlabané dýně, přidej studenou nebo teplou vodu a usrkávej. V tomto novém nápoji nalezneš zdravého přítele i ve smutných chvílích nejsmutnější samoty.“, řekl a odešel. Od té doby je maté symbolem pohostinnosti. A je zajímavé, že i přes minimálně pět set let starou legendu se nezměnil způsob, jakým se podává tento velmi silný nápoj.

Kalabasa a Yerba Mate

Povinná výbava na cestách po Argentině: termoska s vodou a kalabasa s brčkem

Indiáni však nezůstali u pouhého louhování namletých lístků. Zjistili totiž, že se Cesmína paraguayská dá mimo jiné inhalovat. A to se zajímavými výsledky. Díky vdechování kouře z listů cesmíny se domorodci dostali do transu a komunikovali s duchy zemřelých.

Čaj za koně

Není zcela jisté, kdy si první evropan usrkl první kapku Yerby maté, ale je jisté, že koncem šestnáctého století byla mezi dobyvateli více než oblíbená. Jeden z politických představitelů místního koloniálního úřadu hlavního města Paraguaye se o tom tehdá dokonce zmínil kolegovi v dopise: „ … neřest a špatný návyk pití yerby se natolik rozšířily mezi Španěly, jejich ženy a děti, že na rozdíl od indiánů, kteří nápoj pijí pouze jednou za den, naši lidé pijí nápoj po celý den. Těch, kteří nepijí yerbu vůbec, je velmi málo.“ Dále si stěžuje, že někteří španělští osadníci prodávají své oblečení, zbraně, koně nebo se neváhají zadlužit, jen aby získali své maté.

Do Evropy se cesmína dostala až s podnikavými jezuity. Veškeré dosavadní snahy o domestikaci této božské rostliny totiž dopadly fiaskem. Problém byl v jejím rozmnožování. Až jezuité si všimli, že semena cesmíny musí před setím nejdříve projít trávicím traktem ptáků. Po tomto objevu jim už nic nebránilo v pěstování rostliny na plantážích a slušně si tak vydělat na vývozu Yerby maté do Evropy. Byli v tom dokonce tak dobří, že v období nedostatku mincí používali misionáři yerbu vedle medu a kukuřice jako platební měnu.

Dnes více jak polovina celosvětové produkce Cesmíny paraguayské pochází z Brazílie, následuje ji Argentina a Paraguay.

Yearba Mate: Rozbalíme to kdekoliv!

Nema problema, rozbalíme to kdekoliv …

Zázračný lék?

Maté obsahuje prakticky všechny vitamíny nutné k životu, k tomuto závěru dospěl v roce 1964 Pasteurův ústav ve své studii o Yerba maté. Výsledky studií by jistě nepřekvapily ani indiány Guaraní před tisíci lety. Ti už tehdá věřili, že maté neboli jejich nápoj pro tělo a duši dokáže výrazně pomoci při snižování krevního tlaku a zároveň zklidnění nervového systému. Mimo jiné zvyšuje také imunitu, léčí nespavost a dokonce i zpomaluje stárnutí. Nejnovější výzkumy zase dokazují, že pozitivně upravuje hladinu cukru v krvi a pomáhá tak diabetikům. Lékaři ho dále doporučují alergikům a pacientům s vysokým cholesterolem. Maté je výborným prostředkem pro mentální a fyzickou únavu. Kdo si prý jednou pití maté oblíbí, už nikdy nepřestane. Nejvěrnější příznivci tohoto silně kofeinového nápoje si tak z legrace přezdívají „matéholici“. I nápoj bohů však může být nebezpečný, proto i zde platí, nic nepřehánět. Studie totiž také poukázaly, že přehnané pití nápoje může přispět k rakovině ústní dutiny, jícnu a hrtanu.

Důležité je rozdělit se

K tomu abyste zapadli mezi Jihoameričany vám bude stačit pouze: termoska na horkou vodu a kalabasa s bombillou. Kalabasa je vyrobena z dýně, která musí před první použitím projít tzv. zasvěcovací kúrou. Důležité je, aby si zachovala svůj přírodní charakter a zároveň byly uzavřeny póry dýně. V obchodech jsou samozřejmě k dostání už hotové kalabasy.

Kalabasa do každé ruky!

Kalabasa do každé ruky!

Příprava maté drinku není nic náročného. Přímo do kalabasy vložíte nadrcené lístky „čaje“, zalijete horkou vodou a necháte louhovat. K pití se používá tzv. bombilla – speciální brčko, které je na jedné straně opatřeno sítkem. Díky tomuto malému, ale důmyslnému vylepšení vás nebudou v ústech otravovat zbytky rozdrcených lístků „čaje“. Maté se dá pít také ve studené variantě, říká se mu pak tereré.

Yerba Maté v obchodech

Yerba Mate nesmí nikdy v obchodech dojít!

Tento způsob přípravy nápoje převzali od Argentinců a Paraguayců milovníci maté po celém světě. A nejen to. Následují je také ve způsobu jakým se maté pije. „Důležité je rozdělit se“, říká mi Felipe, můj argentinský kamarád. „Vždy, když pijeme maté s kamarády, máme jen jednu kalabasu a jednu bombillu. Pouze jeden z nás připravuje a podává „čaj“. Říkáme mu cebador – hostitel. Ten hlídá teplotu vody a množství nálevů, kterých by mělo být maximálně deset.“ Hostitel také rozhoduje, kdo jako první dostane kalabasu, poté nápoj putuje z ruky do ruky podle hodinových ručiček. Ne však jako například u vodní dýmky. Kalabasu musíte celou vypít sami. Uspokojivým znamením, že jste skončili je chrčící zvuk na konci. Říká se, že v průběhu pití si nesmíte stěžovat na teplotu vody (nápoj bývá hodně horký), žádat cukr a hlavně „neusnout“ s kalabasou v ruce. „Když piješ maté s přáteli, tak musíš pít rychle“, říká s úsměvem Felipe a dodává: „na nějaké rozjímaní nebo meditaci není čas. Jde o propojení lidí, v klidu pokecat, najít si nové kamarády. Úplně to nejhorší je však promíchávat kalabasu. Míchání totiž může ucpat bombillu a za to tě nikdo mít rád nebude … .“

Rychle si také všimnete, že španělsky mluvící kamarádi vyslovují maté krátce – tedy mate. Varianta s dlouhým é na konci totiž v překladu do češtiny znamená zabít v minulém čase. Tak tedy, pozor na to!

Neobjednáte v kavárně

Je slunná neděle odpoledne a v parku Buenos Aires začíná být pořádně rušno. Míří sem rodiny, přátelé, čiperní důchodci i zamilovaní z celého města. Táhnou s sebou rozkládací křesílka, stolečky, chladící boxy na jídlo, velké barevné deky. Ať už jsou na společné odpoledne vybaveni jakkoliv, nikomu nechybí bandaska na horkou vodu a kalabasa s bombillou. Každý metr parku je zabrán a kalabasy putují z ruky do ruky.

Yerba Mate Argentina

Do těhle jsem se úplně zamilovala!

Nechávám se strhnout atmosférou a chci dát maté druhou šanci. Žádná z okolních restaurací ani kaváren však maté v tom tradičním smyslu neservíruje. Nakonec rezignuji a objednám si maté v sáčkovém pytlíku. Později se dovídám, že maté v kalabase do restaurací prostě nepatří. Kamarádka Lucie, co žila půl roku v Buenos Aires, mi situaci vysvětluje: „Mě by vůbec nenapadlo si ho takto objednat. Pro Argentince je pití maté opravdu rituál, který trvá několik hodin, nejlépe celé odpoledne a do kavárny se tak prostě nehodí.“ Kalabasu nejrůznějších barev a tvarů si však můžete koupit na každém rohu.

A co dělat, když vám při takovém příjemném odpoledni dojde voda v termosce? „Stačí zajít do nejbližšího podniku, obchodu s potravinami nebo i benzínové pumpy. Zde vám ji buď zdarma nebo za malý poplatek doplní. A to i v případě, že si tu nic jiného nekoupíte.

Lucie si na rozdíl ode mne pití maté velmi rychle oblíbila. První kalabasu a výbavičku dostala od paní domácí v Buenos Aires, u které bydlela v rámci svého studijního pobytu. „Když jsem ji poprvé řekla, že chci ochutnat maté, úplně se jí rozsvítily oči. Pro Argentince je maté jedním z důležitých symbolů země.“, říká Lucie.

Pokud stejně jako já hned nepropadnete kouzlu maté, dejte si třeba láhev dobrého červeného vína. „Argentinci jsou pohodoví lidé. Když maté odmítnete, nikdo to nebude brát jako urážku. Stačí, když si s nimi budete povídat, zpívat a neodporovat jejich názoru na perónismus.“, dodává pobaveně Lucie.

Propadli jste kouzlu Yerba Maté, nebo to s ním máte nedořešené jako já?:) Napište mi dolů do komentářů, budu se těšit na vaše zkušenosti!:) 

Boreček! Tenhle článek se má! Nejdříve vyšel v magazínu Travel Focus! 

Lucie Radová Travel Focus

Připravuju pro vás velké novinky!!!:) Těšte se příští středu – to už bude 21. 1. 2015! uff

Lucie Radova

Lucie Radova

Cestovatel & Novinář at Česká TV & Koktejl
Dělám jen co mě baví. Už od roku 1985. Momentálně to je cestování.
Lucie Radova

Latest posts by Lucie Radova (see all)

One Comment on “Nevyléčitelní čajoví závisláci

Richard Lovčinský
13.2.2019 at 11:00

V roce 2008 jsem doprovázel mládež do Austrálie na setkání mládeže. Při tom setkání jsem se také seznámil s Argentínskou skupinou mladých děvčat. Tam jsem poprvé ochutnal Yerbu maté a stále ji piju. Mám také oblíbené značky. Je to opravdu nápoj Bohů a já ho vždy piju s úctou. Rico.

Odpovědět

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *