Ubud/ Kdo by to řekl, že první příspěvek z Bali bude o kávě. A ani ne tak o kafi, jako o jeho přípravě. V ulici, kde bydlím se totiž nachází Seniman – nejosobitější kavárna, kterou jsem kdy navštívila. A také nejoriginálnější a nejpodivnější. Spíše než bar, připomínáučebnu chemie a experimenty tu probíhají každou chvíli.
Díky speciální přípravě může barista z kávy dostat to nejlepší, ale zároveň také šálek naprosto zmršit.
Espresso tu baristé připravují v tzv. vacuum pot, kávovaru jež vynalezl berlíňan Loeff už v roce 1830. Káva se zde připravuje na stejném principu jako v mokka konévce, vacuum pot však baristovi umožňuje do celého procesu přípravy zasahovat a ovlivňovat tak výslednou chuť a vůni kávy. Takové pozornosti se mému šálku kávy nikdy nedostalo a je opravdu zážitek sledovat, jak se váš nápoj probublává k dokonalosti.
Zapojit všechny smysly …
Přestože vacuum pot není záležitost, která na vás bafne ze všech kaváren, pár jich na světě i v Česku je. Co dělá však Seniman vyjímečné, je celý kavárenský koncept, do kterého vacuum pot bezchybně zapadá. Recyklované sklenice ze starých lahví, zábavné menu, houpací křesla z plastových židlí. Pak vás ani nepřekvapí, že kavárnu vlastní duo chlapíků se zájmem o design, reklamu a umění. A také skvělou kávu …
Takto dostanete naservírované cappucino
Nikdy bych neřekla, že můžu prožít novou zkušenost s kávou. Zleva: cappucino v opracované sklenici od nějakého rumu, následuje filtr s „historií kávy“, sladký balijský dezertík jako pozornost podniku (mňamózní těstíčko s kokosovým plněním) servírovaný na dně láhve od whiskey a jako poslední studená voda. Vše dostanete na speciálním tácku pro tento účel vyrobený.
- 5 dárků pro cestovatelky - 6.12.2022
- Španělské babí léto - 8.9.2022
- Best Sustainable Sunglasses You Can Buy Local - 25.7.2022