Close

Cestovatelské tipy: Jídlo po marocku

Upřímně, do Maroka jezdíme kvůli žrádýlku. Zelenina, ovoce, ryby, maso, bagety, croissanty, neskutečně lahodné ovocné džusy – všechno tu chutná líp než v ČR a vše je za zlomek ceny než u nás. Tím pádem si toho všeho dobrého můžeme dopřát i několikanásobně více a zároveň nešikanujeme naší peněženku. Jen se po těch všech dobrotách tloustne stejně jako u nás … (což mě samozřejmě hrozně trápí).

Maroko a káva.

Kávu umí výbornou!

Jídlo, trhy, recepty

1 MAD (dirham) = 2,5 Kč

Mám odzkoušené, že to nejlepší z marockého jídla najdete na tržištích a u jídelních stánků v ulici. Párkrát jsme zkusili zajít na „fensydinnér“ do restauračky. Měli jsme asi smůlu, ale nikdy to nebylo ono. Od té doby nakupujeme u místních a jíme s místními. Je to chutnější a levnější (smlouvejte tvrdě)!

Skvělý TIP: Na rybím nebo i obyčejném trhu si koupíte sardinky, cca 10 ryb za 10 dirhamů (2 porce). Pak si najdete bistro jako je to na úvodním obrázku. Zde vám za dalších 5 dirhamů ryby ugrilují. K porci si objednejte marocký salát a chléb (celkem 6 dirhamů). Úžasný oběd za cca 26 Kč. Koupit si ale můžete i krevety nebo jiné mořské potvory. Vše vám místní kuchař v ulici parádně připraví.

Krevety na stole, za chvilku přijde i námi zakoupená a kuchařem opečená ryba (všechno vaření 10 MAD):

Marocký oběd.

 Na fotce se nesměju, protože jsem děsně naprdlá na DaNka. Jídlo, ale bylo bájo!

Neskutečná věc: ústřice na stojáka! Jedna stojí cca 6-8 MAD: 

Maroko a ústříce.

SOUK.

Jsou geniální marocké trhy, kde sežeňte naprosto všechno. Od čerstvé zeleniny, ovoce, koření, ryb, až po kompletní vybavení domácnosti. Na rozdíl od Česka, zde se zboží prodává na kila, popř. půl kila. Tedy, pokud například budete chtít 3 papriky, tak vám prodavač spíš prodá jen dva kusy, protože jich je půl kila:) Je to trochu bizár, ale pokud si na něj zvyknete, tak zjistíte, že je to hodně praktické.  Zatím se mi osvědčil tento způsob. Ukážu na papriky (neumím arabsky ani francouzsky). Zeptám se „Kombian?“ (francouzsky kolik). Prodavač řekne cenu, pokud s ní souhlasím, tak toho vezmu jedno kilo. Takto pokračuji s celým nákupem. Prodavače vždy musíte kontrolovat, jinak vás natáhne (on vás tedy natáhne každopádně, ale míň). 

Souk většinou bývá v medině (staré části města), ale může být i mimo něj (například v Agadiru, kde vlastně žádné opravdové staré centrum ani není). Zeptejte se místních, kde souk najít a radši zkontrolujte v průvodci nebo na netu. V některých městech je souk jen jednou za týden.

RYBÍ TRHY. 

Například v přímořském městečku Essaouira jsou každý den od cca 10.00 supr rybí trhy. Mě se tedy z nich trochu zvedá žaludek. Děsně to tam smrdí a není to rybinou. Každopádně tam mají obrovský výběr ryb – od sardinek, dorád, tuňáků, žralůčků, až po mušle, krevety, …

Asi tak 97% z toho, co najdu na rybím trhu, neumím uvařit … když prodavače poprosíte, tak vám za pár dirhamů rybu zbaví hlavy a vykuchá. Hodíte si ji pak už jen na pánvičku. (Na to kuchání se radši nedívejte, dělá to jeho kolega v né zcela sterilním prostředí … 🙂

Rybí trh v Maroku.

Orientační ceny jídla na trhu nebo v lokálních obchůdcích:

  • brochette (špízy) – kuřecí, hovězí: cca 30 MAD
  • tajine – hovězí, s rybou (málokdy je masa hodně): cca 30 MAD
  • sardinky – cca 10 MAD (obrovská porce)
  • marocký salát (rajče, cibule, paprika, ocet – výborné, osvěžující): 5 – 20 MAD
  • palačinka s medem na trhu: 5 MAD
  • pain au chocolate: 1 MAD
  • arabský chleba: 1 MAD
  • velká bageta: 1,5 MAD
  • marocký med (super mňamóza): 15 – 30 MAD ( obyčejný v obchodě)
  • marocký olivový olej (1 litr): 40 – 50 MAD
  • tavený sýr Kiri (děsně oblíbená věc mezi místňáky): 12,5 MAD (celé balení)
  • svazek máty do čaje: 1 MAD

Ceny za ovoce se pohybují dle sezóny. Například na podzim je největší sezóna pomerančů. Pomerančový džus tak stojí jen 4 MAD. Na jaře je zase sezóna jahod a broskví. Půl litru džusu z jahod tak dostanete za 10 MAD, což je úplný sajnfikšn!

RECEPT NA JEHNĚČÍ TAŽÍN.

V Essaouiře jsme potkali supr kuchařku K Hadiju. Tato šikovná Maročanka mě naučila vařit nejlepší tažín, který jsem kdy v životě jedla! Tedy – pokud budete v Maroku, určitě si na tažín zajděte – ať už na trh nebo do restauračky. Pokud budete v Maroku déle, nebo na něj dostanete chuť zpátky v Česku – mám pro vás úžasný recept.

Marockých řezníků se nebojte. Je s nimi legrace!

Maso od marockého řezníka.

K Hadija v současné době pořádá kurzy vaření nejen pro místní, ale také pro zvědavé cestovatele. Můžete se u ní naučit vařit tažín, kus kus a další marocké dobroty. K Hadija a její rodina jsou boží, samotné setkání u nich doma je úžasný zážitek, moc doporučuji!:) Kontakt na K Hadiju najdete klik zde nebo FB stránka klik zde. Klidně se odkažte na mě, bude mít radost!:)

K Hadija a její rodina.

Recept na tažín jsme uveřejnili na stránkách cestovatelského pořadu České televize, Objektiv – klik zde.

Alkohol, kafíčka, ovocné džusy

Voda z vodovoda. Ve městech i vesnicích, které jsme do této chvíle navštívili, voda z kohoutku pitná byla. Problém je v její chuti. Stejně jako ve Španělsku – jedná se obvykle o vodu z moře, která se pak nějakým způsobem odslaňuje a dál upravuje. A nedá se pít. Na čištění zubů je ok, ale já si z ní nedělám ani čaj, byl by totiž celkem dost slaný.

Kupovaná voda naštěstí není drahá.

Bohužel se pak na plážích, v poušti, prostě všude, kde se nachází člověk, povalují plastikové lahve, víčka, kelímky … Snažte se proto, prosím, od místních prodejců, co nejméně brát plastikové lahve, sáčky, tašky. Já třeba moc ráda používám na nákupy síťovku. Je skladná a nafukovací. V Praze ji koupíte snad v každé drogérii. Nebo si ji můžete koupit od mojí kámošky Kaya, která přímo vyrábí Českou síťovku. Ty natahovací unesou třídenní nákup zeleniny, medový meloun a dobré masíčko do tažínu. Dělám ji trochu reklamu, ale mám je odzkoušené a jsou fakt supr!:)

Česká síťovka

Na pláži se také užije!:)

Orientační ceny tekutin: (1 MAD = 2,5 Kč)

  • 1,5 litru vody (obchod): 5 MAD
  • 5 litrů vody (obchod): 10 MAD
  • 0,5l Coca Cola (obchod): 5 MAD
  • 0,5l ovocný džus (jahoda, kiwi, pomeranč): 8 – 12 MAD
  • Espresso: 8 – 10 MAD
  • Café au lait (kafe s mlékem): 10 MAD
  • 1 konvička s čajem: 5 MAD

Zkuste džus, co má Danek, je opravdu výživný, pijí ho v Maroku hlavně chlapi: avokádo se sušeným ovocem. Je opravdu hodně hustý a pije se se lžící:) Super na oběd!

Ovocné džusy v Maroku.

Pořádné espresso i kávu s mlékem v Maroku udělat umí! V obchodech se dá sehnat i dobrá namletá káva do mocca konvičky.

Alkohol. 

Víno, pivo i tvrdý alkohol. Vše se v Maroku prodává a není vůbec žádný problém sehnat například lahvinku dobrého španělského vína. Poptávka po alkoholu, ale není nijak závratná, čemuž odpovídá také nabídka. Alkohol zároveň nesmí být prodávaný v obyčejných potravinách, prodává se jen v tzv. „Liquor store“ nebo „cave“. Pod názvy nehledejte nic komplikovaného. Jsou to prostě malé obchůdky narvané pouze alkoholem. Dále se dá alkohol dobře koupit v obchodním řetězci „Carrefour“. Ani tam alkohol nesmí být prodáván společně s ostatními potravinami, je pro něj vyhrazen speciální prostor, který je uzamykatelný. Proto, když nebudete moct alkoholovou sekci najít, zeptejte se prodavačů. Rádi vám pomohou.

Takto vypadá prodejna v Carrefouru v Essaouira. Myslím, že si vyberete:)

Alkoho prodejna Maroko.

Můj první vinný úlovek. Je docela zajímavé, že Maroko je celkem velkým producentem vína, alespoň ve srovnání se zbytkem arabského světa. Ročně se zde vyprodukuje na 400000 hektolitrů vína. To červené je prý mnohem lepší než bílé. Mně chutnají oboje:)

Alkohol v Maroku.

  • alkohol se nesmí prodávat celý pátek (svátek Islámu)
  • v ostatní dny se prodává od 10.00 – max 20.00

Ceny alkoholu v obchodech:

  • lahev marockého vína: 60 MAD
  • lahev španělského vína: 100 MAD
  • marocké pivo: 4 MAD

Ceny alkoholu v restauracích a barech jsou brutálně vysoké. Je to dané vysokými daněmi:

  • sklenka vína: 30 MAD
  • točené pivo: zjistím:)

Jak vidíte a tušíte správně, sehnat alkohol v Maroku není problém, i když jde o pěkně drahou kratochvíli. Jen, prosím, myslete na to, že jste v zemi, která alkohol bere jako něco podřadného. Nepijte očividně na veřejnosti, pláži, apod. Pokud možno se jako opilí neprojevujte v ulicích. Nebudete mít oplejtačky, ale budete vypadat trapně …

Zažívací problémy.

Pár lidí se mi svěřilo, že by vlastně do Maroka rádi jeli, ale že se bojí neustálých problémů z jídla a vody. Přátelé, to je snad ta největší blbost spojená s Marokem. Jím rukama, jím na trhu, piju džusy ze stánků, jím ze stánků, piju s místními čaj, jím z jejich kuchyní. A je mi výborně! Je možné, že si vaše tělo ze začátku bude muset na místní kulturu ve střevech zvyknout, tady je pár tipů, které pro mě fungují:

  1. Jezte tam, kde sedí hodně místních.
  2. Nepoužívejte desinfekční gel na ruce.
  3. Pokud vám bude trochu špatně, dejte si Coca-colu – je to všelék.
  4. Dejte čas svému tělu a střevům si zvyknout na místní bakterie. Vaše tělo je silné, dokáže spoustu věcí odpružit.
  5. Když vám bude hodně špatně, dejte si černé uhlí.
  6. Endiaron nebo jiné prášky na „blbý žaludek, průjem, …“ si dejte až když vám bude fakt hodně moc a moc blbě. Tyto prášky totiž sežerou všechno ve vašich střevech – to špatné, ale i to dobré. Budete si pak muset na místní bakterie znovu zvykat, tzn. začínat od začátku.

Teď to vypadá, že jsem úplný odborník na střeva:) Pravda je taková, že jsem začínala právě s tím desinfekčním gelem, který jsem si v Nikaragui mazala i na příbory (jako vážně). Měla jsem úplnou hrůzu ze špíny a furt jsem se cpala Endiaronem a Smectou. Je také pravda, že dnes jsem naočkovaná proti žloutence typu A+B a břišnímu tyfu. Jsem přesvědčená, že to, jestli mi z něčeho bude špatně, je jen v mé hlavě. A protože miluju jídlo, tak už to neřeším. Zkuste to taky, třeba vám to bude fungovat stejně.:)

Jak na ceny?

  1. Pozorujte kolik platí místňáci místňákům, dožadujte se pak stejné ceny.
  2. Děti vás většinou nepodvedou. Pokud v jejich blízkosti není dospělý, tak vám dají cenu, kterou jim řekli dospělí. Radši tak nakupuju u dětí – mají to tu jako brigádu. Do školy normálně chodí. Když mi bylo 11, tak jsem začala pracovat v obchodu mojí mamky. Prodávala jsem víno z Moravy a kremrole.
  3. Na určitých místech se vyplatí neptat se na cenu předem. Prostě odhadnete kolik by to tak mohlo stát/popř. kolik jste ochotni za daný produkt dát a tolik dáte prodejci. Dělám to tak například s taxikáři (většinou chtějí jednou tolik) a u prodejců s chlebem.
  4. Paradoxně se nám vyplatilo nakupovat Carrefouru. Mají tam cenovky a snaží se konkurovat trhům. Do Carrefouru moc lidi nechodí, protože tam nemají tak čerstvé potraviny. Dělám to tak, že v Carrefouru zjistím ceny a pak jdu na trh:) Když víte přibližnou cenu, můžete lépe smlouvat.

Chystáte se do marockých hor?

Inspirujte se naším výstupem na Jebal Toubkal a trekem mezi berberskými vesničkami! Klik zde.

Na vrcholu. Toubkal. 4 167m.

O marocké kuchyni jsme do Objektivu ČT připravili celou reportáž. Mrkněte na ni a nechte se inspirovat na marocké cestování!:) Klik zde.

Objektiv ČT Maroko a jídlo

Lucie Radova

Lucie Radova

Cestovatel & Novinář at Česká TV & Koktejl
Dělám jen co mě baví. Už od roku 1985. Momentálně to je cestování.
Lucie Radova

Latest posts by Lucie Radova (see all)

3 Comments on “Cestovatelské tipy: Jídlo po marocku

Kamila
26.6.2017 at 12:24

Dobrý den,
byla jsem před rokem v Maroku a ochutnala jsem tam smothie z avokada. Zkouším už nějakou dobu zjistit recept, ale bohužel jsem nic nenašla. Pouze u Vás ve Vašem článku jsem ho našla. Tak se chci zeptat jestli můžete zjistit recept. Předem moc děkuji . S přáním hezkého dne Kamila

Odpovědět
Maroko
5.2.2019 at 0:39

S tou vodou je to nesmysl. To že se vám nic nestalo – to se vám nestane v plno zemích třeba, někdo na to trpí, někdo nikoli. Ale voda pitná není.

Odpovědět
Lucie Radova
5.2.2019 at 9:43

A je!:)

Odpovědět

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *