Kyóto/ V Japonsku má všechno svůj řád a příprava čaje pak obvzláště. Ceremonie podávání čaje (ta tradiční) trvá kolem čtyř hodin a obsahuje i dva chody jídla a relaxaci v zahradě. To jsme včera bohužel přeskočili a vrhli se rovnou na druhou část. Přípravu lehčího, „práškového“ čaje (jemně nadrceného).
Sayuri z Kyóta a čajový obřad v jejím podání
Čaj se dá do misky, přeleje horkou vodou a našlehá bambusovým šlehátkem (na fotce vpravo dole). Abych pravdu řekla, tak mi nápoj chuťově přišel úplně stejný jako nenašlehaný, ale mělo to své kouzlo. Tradiční čajové obřady se dřívě dělali, aby se hostitel vytáhl před svou návštěvou – pěkně zařízeným obývákem, skvělým porcelánem a výhledem do zahrady. Přihlížet přípravě čaje je však skvělý zážitek. Všude samé misky, mističky, ubrousky, lžičičky … Při přípravě musíte být maximálně koncentrovaní (jinak určitě něco převrhnete) a každý pohyb má svůj smysl. A pokud se vám poštěstí přihlížet této ceremonii zblízka, určitě vás to nenechá chladnými (mně naskakovala husina:).
- 5 dárků pro cestovatelky - 6.12.2022
- Španělské babí léto - 8.9.2022
- Best Sustainable Sunglasses You Can Buy Local - 25.7.2022