Home Kanárské ostrovy 3 jednoduché recepty pro Španělsko

3 jednoduché recepty pro Španělsko

by Lucie Radova
5 comments

Protože vám při každé příležitosti píši, ať si ve Španělsku sami vaříte, mohly by se vám hodit tyto tři „recepty“. Ony to vlastně nejsou úplně tak recepty, jako spíš postup, jak připravit mořské potvory, aby se daly jíst:) 

Fuerteventura jídelna

Jednou si ty ryby začnu sama lovit!

Nakupovat, vařit a jíst v Espaňolu je paráda. Pokud se tedy ve španělském teritoriu objevíte, nebojte se na místním trhu nebo supermerkádu šáhnout po chobotnici, rybě, krevetách, slávkách (alias pipinách). Vše je super jednoduché připravit a bude vás to stát jen pár Eur. Tedy až na seňora Pulpa (chobotnici), ta je drahá a vůbec se mi nepovedla …

Chobotnice recept

Nějak se mě nechce pustit … 

A to ji v místních bistrech a restauracích umí tak báječně připravit. Vždycky slintám a nechci se v rozporu se španělskými zvyklostmi s nikým dělit. Většinou dostanete na výběr mezi pulpo al ajillo (na česneku) nebo pulpo a la gallega (na galicijský/španělský způsob = olej s kořením sladké červené papriky).

Pulpo a la gallega

Pulpo a la gallega doporučuji s „una copa de vino tinto“ – dvojkou červeného:)

Výborné jsou oba způsoby, proto nás lákalo si chobotnici uvařit i doma. Paní z Carrefour rybárny (pescadería) nás ujišťovala, že udělat chobotnici není žádná věda. „Prostě ji jen na deset minut hodíte do vařící vody,“ říkala a zároveň u toho rozřízla panu pulpovi hlavu a vyndala přes ní veškeré jeho vnitřnosti … Nebudu to protahovat. Chobotnice i po 45ti minutách vaření nebyla k rozkousání. Protože se, ale nikdy nevzdáváme, vyndali jsme ji asi po hodině z hrnce, rozřezali na kousky, polili velkým množstvím olivového oleje a posypali červenou paprikou. Prostě, aby se porce co nejvíce podobala těm, na které jsme zvyklí z našich oblíbených bister … no jíst se to moc nedalo. Takže recept na pulpa vám sem nedám, ale mám tu spousty jiných jídelních návodů!:)

Krevety recept

Jó, krevety, ty mi jdou … 

Vaše vaření nejspíše začne stejně jako to mé – na trhu nebo v supermarketu v nesmělé konverzaci s prodavačem. Vůbec se ničeho nebojte. Prodejci jsou usměvaví a hlavně chápaví:) A to jak na trhu tak v obchodech nebo velkých řetězcích. Pokud umíte trochu španělsky, ukažte na kousek ryby, který vás zajímá a zeptejte se ho jak se mořský plod připravuje. Všichni vám velmi ochotně poradí, podělí se o své rodinné recepty, triky a kulinářské vychytávky. Já jim většinou tak 90% odpovědi nerozumím, ale když zaslechnu klíčové slovo „fácil“ = jednoduchý, tak toho vezmu rovnou půl kila.

Co je úplně nejlepší – ryby, chobotnice, kalamáry … všechno vám na prodejně připraví pro samotné vaření. Doma tedy nebudete mít práci s odstraňováním šupin, vnitřností apod. Paní v rybárně se vás zeptá jestli chcete dát pryč všechno. Pokud si nejste jistí, tak ji to potvrďte. (Todo! = Všechno!:)

Protože, ale většinou vůbec nevím, co kupuju,vždycky si mořskou obludu vyfotím i s popiskem. Lépe se pak hledají recepty na internetu:)

Chobotnice

Zdálo se to být takové tvárné …

Krevety (Gambas)

Připravit krevety je superjednoduché. Uděláte je „a la plancha“ = na pánvičce. V rybárně koupíte cca 300g krevet (strašný kopec masa pro dva). Ve španělštině se jim říká gambas. Doporučuji koupit syrové (crudas). Prodávají se i uvařené (cocidas), ale já vám nevím, raději je vařím sama. Krevety nijak nepřipravuju. Prostě je hodím na pánvičku s rozpáleným olejem (plotýnku mějte na poloviční výkon). Osmahnu z jedné i druhé strany. Krevety nesolím, protože jsou už slané samy o sobě z mořské vody. Že jsou hotové poznáte podle toho, že klasicky zrůžoví (za 2 – 3 minuty).

Krevety "a la plancha"

Nejjednodušší a tím pádem i nejchutnější jídlo

Kamarádka Zůza, co žije ve Španělsku, krevety před smažením potře najemno nákrájeným česnekem smýchaným s trochou oleje a nadrobno pokrájenými bylinkami (třeba petrželkou).

Jak jíst krevety? Na to jsem si musela zvykat … Uvařenou krevetku před jídlem musíte zbavit všech nožiček, ulomit hlavičku, ocásek a odloupnout krunýř. Zbyde vám pak jen ono výborné maso …

Slávky (Mejillón)

Mé oblíbené pipiny … Slávky kupuji živé (mejillón vivo) a čerstvé. Jak poznat, že jsou čerstvé a nezávadné? Slávky se většinou prodávají po jednom kilu v síťce. Před koupí zkontrolujte, zda jich není moc poškozených (s dírou ve skořápce) nebo otevřených. Já do síťky tak jednou, dvakrát jemně dloubnu. Když je várka už stará, tak se jich pár po malém zatřesení otevře. Otevřené slávky nekupujeme, nevaříme, nejíme. Vědecky to vysvětlit neumím, ale říkala mi to španělská tchýně od mé kamarádky a té já věřím. Slávky vždy připravuji ve stejný den koupě. Asi se dají trochu v ledničce skladovat, ale budou vám postupně odcházet …

Slávky recept

Štouchejte do nich jemně!

Doma musíte slávky pořádně očistit. Dejte si celou várku do dřezu a pusťte čůrek studené vody. Vezměte malý nožík a ostrým hrotem očistěte skořápky. Otrhejte veškerou trávu, kterou přiskříply. Očištěné slávky vložte do hrnce, zalijte bílým vínem nebo lépe šampaňským (stačí něco levného, co chutná jako šáňo … proč si teď připadám jak L. Hruška?), přidejte čtyři stroužky česneku, a citrón rozkrájený na čtvrtky. Pokud nemáte víno nebo šámpaňské, nalijte do hrnce vodu. Stačí opravdu málo, tak pět centimetrů ode dna. Dejte na plotnu a vařte dokud se slávky neotevřou, což trvá pár minut (cca pět). Slávky, které se neotevřou, vyhoďte. Slávky podávám tak, že dám celý hrnec na stůl a každý si bere podle chuti. Masíčko si dávejte i se šťávou, která při vaření vznikne, ta kombinace je nejlepší!:) Slávky nesolte, opět, jsou slané samy o sobě.

Slávky

Takový španělský Eintopf … 

Losos

Když jsem ho kupovala a on ještě ležel na ledu, vypadala jsem dost suverénně. Když se mi na pánvičce nekontrovatelně připaloval, věděla jsem, že je konec světa … 🙂 Přátelé, losos je děsně tučný, nedělejte ho na oleji:) 

Losos

Fotit se, to by jim šlo … 

Prostě ho dejte do trouby, ať se pořádně propeče. Moje babička ho dělá na výborně s bylinkovým máslem. Ale před tím se opravdu musí trochu vypéct, jinak chutná jak špatně udělaný kapr.

Losos


Losos s avokádem. Avokádo zachrání všechno … 

Jídla si děláme většinou tak, že koupíme různé dobroty po menších porcích a o ty se pak u stolu přetahujeme. Pro dvě osoby je ideálních 300g gambas, kilo slávek, jedna ryba, salát. Zkoušeli jsme dělat i kalamáry (na spodní fotce to neidentifikovatelné mezi rybou a krevetami), pokus dopadl podobně jako chobotnice:) Ryba je taková jistota, když se něco nepodaří, tak se alespoň najíme normálního masa. Pokud nebudete chtít riskovat, sáhněte po Dorada. Tu mají všude, není drahá a je celkem dobrá. Má také trochu tučenější maso, doporučuji strčit do trouby nebo opéct na pánvičce.

Naše španělské večeře

Naše španělské večeře 

Zdravím z Tenerife!!!:) A přeju dobrou chuť a nezapomeňte mě pozvat na oběd! Lu

Lucie Radova
Latest posts by Lucie Radova (see all)

You may also like

5 comments

blank
nitro do 28.4.2015 - 18:47

Španělský supermarkety jsou vůbec super, ceny jako v Čechách, v diskontech dokonce levnější, jen jedna věc mi nejde do hlavy a to chuť mlíka, je možný, že to souvisí se stavbou kraviček, ale chuťově je mlíko trochu jiný než český. Mlíko původem z Belgie je přitom srovnatelný s našim. Zkusil jsem i jedno lactofree německý (piju nejradši lectel) a byl to přislazenej hnus s nečim takovym jsem se setkal poprvý. V USA je to prej běžný nastavovat mlíko cukrem.

Reply
blank
nitro do 28.4.2015 - 18:48

stravou kraviček

Reply
blank
Petr 31.3.2017 - 15:40

Lu, chobotnici nejdřív omlať pořádně o betonový schodek. V Řecku nebo v Chorvatsku se chobotnicí tradičně mlátí o skálu či o kámen. Maso se tak pořádně naklepe a zkřehne. Naopak Japonci chapadla chobotnice masírují bílou ředkví, jedno chapadlo třeba i dvacet minut.
Jenže mlácení chobotnicí o skálu je poměrně namáhavé, nebo pokud se ti to příčí, stačí na dva dny zmrazit v mražáku na -40°C a po rozmrazení a uvaření je měkká.

Reply
blank
Lucie Radova 2.4.2017 - 23:50

To jsem také slyšela, ale zatím si nedovedla dost dobře představit:) S tím mrazákem jsme to myslím zkoušeli, ale byl to takový propadák, že jsem už nechtěla opakovat:) Navíc, máme dobrou záminku, proč zajít na tapas do tapasárny. Ale asi příště zkusíme tvůj návod, díky za implus!:) Lu

Reply

Leave a Comment

Lucie Šimůnek Radová

Lucie Šimůnek Radová

lucie@luckycesta.cz

INSTAGRAM

blank

@2023 – All Right Reserved. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Zde Vložte Text Nadpisu

This is AnimateBeautyEffects text